Tuesday, July 13, 2010

Pulau Lang Tengah ~ Day 1

baru sekarang mama sempat nak cerita pasal trip ke pulau lang tengah on 3rd july - 5th july..nak tau pulau lang tengah kat mana??tengok SINI..ok la mama tepek piccas sambil bercerita...layannnn...

flight 8.40am..adalah dalam 20 orang yang join trip ni..xramai sbb mahal katanya..mama dah x sabar nak jejak kaki kat pulau tu..dah lama x sarung baju renang muslimah ku itu..hehe..


ini en zicky aka bb sitter kitorg..dia sangat la suka layan faris..dia suruh kitorg amek honeymoon package and faris dia offer jagakan..manyak syok nih..faris memang x betah duduk 1 tempat lelama ni..en zicky...tolong kejar faris ye..mama dah kenyit2 mata kat abah..best..best..

i love u bang..ngeh..ngeh..
sungguh baik peel kamu nak oi dlm flight..tido je..muah 10jutax..tapi faris tido terkejut2..sebab air pressure kot..sama macam naik keta je kan faris..sampai je faris terus terjaga..ce tengok muka selebet faris baru bangun tido..posing baik punya..piccas awan yang biru and pemandangan landscape yang syantek non ado..rugi besau..

dalam 9.30am kitorg dah touch down airport kuala terengganu..lepas tu cepat2 naik bas ke jetty merang..en. pengelola trip sangat punctual orangnya..nama dia awang..orang sarawak tapi muka macam cina..masa memula abah kenalkan awang pada mama..dia kata nama dia wong..mama betul2 panggil dia wong..cehh senah tertipu...oh ya..sepanjang trip ni dia x panggil faris as FARIS tapi OTHMAN..and abah, dia panggil MISKAM (my fil)..ingat dok kat UK ker??about 1hr kitorg sampai jetty merang..

masa otw ke jetty tu kitorg lalu tepi stadium yang bumbung runtuh tu..sungguh rugi duit rakyat..sungguh malu all the project team yang konon professional..oleh sebab mama suka apa saja yang berkaitan dengan steel..sempat ooo tukar profession kejap jadi investigator officer..failure result: xsempat nak investigate..bas laju sangat..kui..kui..ampon..

dah sampai jetty dahh...kedai survenier xbanyak..ramai yang nak ke pulau redang naik boat dari jetty merang..lagi dekat kot..sebab tu mostly survenier adalah cap pulau redang..kitorg kena tunggu boat kat pondok ni sebab kitorg stay di D'coconut Lagoon Resort..boat resort tu sendiri yang akan pickup kitorg...start belayar around 11.30am..haaa...yang baju biru tu la awang @ wong..dulu dia putih skrg skrg dah legam..hambek ko awang!!

kitorg dapat seat kat luar..so kenala pakai life jacket..muka faris dah cuak sebab dia x hengen pakai..x macho la mama katanya..xpe la abah kena pegang faris betul2..kang ada yang terpelanting keluar boat..boat sangat laju and ombak sangat la gantle..ngee..around 1hr baru sampai resort tu..



nak story sket pasal resort nih..ada 2 sites..east wing and west wing..kitorg stay kat east wing..murah sket..package yang kitorg amek ni 3d2n+bfast+lunch+dinner kalau x silap bawah 400..errr..ce tgk website dia takut salah info plak..bilik dia ok la..just nice and no tv..baru betul konsep duduk kat pulau yang penuh hutan tebal..laut dia syantek..pantai dia halus putih..west wing lagi best ooo..ada jakuzi..

mama yakin pulau ni memang dah ada penghuni sejak zaman batu lagi..see..ada tulisan atas batu..ada alphabat ABC lagi..agaknya zaman tu pon dah wujud institusi pendidikan..upsr and pmr dah wajib amek..impress jap..


dapat je pijak pasir yang putih lagi halus mulus wajib terus snap piccas..tanda kaki kitorg dah jejak pulau ni..eksyen macam dapat jejak bulan je..huh..kalau anda tidak tahan dengan terikan matahari or takut sun burn..adalah tidak digalakkan sesaja datang ke pulau2 atau tepian laut..ok abis dah iklan..

muhaha..sedeynyer muka...dah x macho dah......

lepas check in bilik memasing..dah lunch, solat, tido..aktiviti sebenar kitorg start 4pm...apalagi..aktiviti snorkeling la..gang2 diver dorg start 3pm..muahaha..ce tengok close up muka budak kecik yang x puas hati kena pakai life jacket tu..mama x peduli faris kena pakai jugak..mama takut faris tetiba terjun boat..

pit stop pertama snorkeling..

coral xbrp nampak..jauh ke dalam coral2 tu..ku dah la rabun..sapa pernah try pakai contact lens masa snorkeling..bagi tips sikit..

mama yang xlepas peluang snorkeling..ku gian wey...

mama lupa apa nama 1st location snorkeling tu..coral xberapa banyak tp lagi cantik dari tioman la..2nd location pon lupa gak..sorry urat banyak putus..tapi kat sini coral sangat cantik..very colourful..ikan dia x la friendly sangat..shy-shy fish..mama kepal2 roti sambil snorkeling sambil bagi ikan makan..kena tunggu lama sikit baru ikan datang..best woo dikelilingi ikan2..nemo banyak tapi sorry xdapat tangkap for faris..

sebenarnya awal2 sebelum abah terjun mama request nak terjun dulu..ada 50mnt..so mama 30mnt abah 20mnt snorkeling..wakaka..abah terpaksa rela sebab kat tioman dulu abah bedal snorkeling sampai x ingat turn mama..derhaka kah aku??selamat hari raya bang..ina mintak ampon..

muka takut2 berani faris

sila jangan lupa ye..kami dalam mood honeymoon..kebetulan faris pon terjun gak sambil diawasi oleh budak boat..kami somi isteri berpegangan tangan sambil snorkeling..(bukti piccas harus la xde..lagipon xde sapa sudi snap pic kami tengah kegedikkan)..kitorg gi jauh2 sikit..fuyooo..lagi cantik coral dia..feeling x hengat sampai kena panggil sebab faris dah naik boat..potong stim betul la..overall snorkeling kat area pulau ni sangat2 berbaloi untuk mama yang baru pandai pakai snorkeling set tu..sangat teruja dengan ciptaan Allah..subhanallah..

view senja

6.30pm kitorg dah sampai resort tuk siap2 dinner..mama ingat xde tv langsung..rupanya ada bilik tv kat tempat makan tu..gang2 abah suruh owner resort tarik keluar tv sebab malam tu ada bola..cess 10jutax..malam tu lps makan terus tidokan faris..faris just dapat tido masa dalam flight tadi..kejap je bf faris dah tido..abah tinggal kitorg berdua dalam bilik sebab nak join tengok bola and tunggu penyu naik bertelur..hehehe..penyu selalu gak naik pulau ni untuk bertelur..

ok lah kita continue Day 2 dalam entry seterusnya..insyaAllah..






7 comments:

Cik Andam Hazlina @ Wideliabeauty.com said...

syoknyaaaaaaaaaaaaaa.....!!!

mamafaris said...

darling..mmg sgt syokkkkkkkkkkk...

-DiraDiya- said...

sukak.. nk pegi jgk..

mamafaris said...

gi la..bila tgk citer duyung aridinata..tringat lang tgh wey..

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

yuhuuu, beshnyer dpt pi pulau..
btw, saya org ganu tp x pernah lg jejak pulau lang tengah ni..
hihihi, mmm, u amek trip under package hape ek?
wanna share?.. nk pi jugakkk.. :P

mamafaris said...

hai leily..kalu dah kat ganu anytime bule g..sy g dgn compny husb..ce tgk website d'coconut lagoon resort..ada package 3d2n+mkn..aktiviti snorkeling sy x pasti..enjoy ya..

PriNcEss DiLLa said...

cam best je tempat ni..nak gi la....