Monday, December 28, 2009

abah with faris - hati mama bebunga riang



naper ht mama bbunga riang? lg brp hr lg nk msuk thn bru..mama nk continue bbloging..yg lps biar lps..mama anggap bgai angin busuk yg blalu..skrg fresh air..

yg sbnr2nyer mama sgt teruja sbb 1st birthday bash faris xlm lg jer..honestly byk bnda mama blom settle..tp insyaAllah mama buat pelan2..simple je majlis tp hrp2 meriah..


Birthday Boy: Faris Najmi b. Othman

Date: 2nd January 2010 (Saturday)

Time: 2.00 pm – 6.00 pm

Venue: No. 31, Lorong Kerongsang 10A,Bandar Puteri,41200 Klang, Selangor.

Theme: Free Style

Activity:

2.00 pm – 3.00 pm : Guest arrival
Get lucky draw number (1fmly = 1 no)
Doa Kesyukuran by En Mat Kimi
Makan2 time

3.00 pm : Cake cutting

3.00 pm – 6.00 pm : Continue makan2

No phone mamafaris : 012-335 0403

P/S: 20 lucky draw gifts prepared by Tuan Rumah for the 20 lucky families.

Kwn2. Ku sgt bbsr ht mjemput kalian smua hadir untuk mmeriahkn lg 1st Birthday Party anak kami yg cute sgt2 nih. Kami tidak mhrpkn hadiah n sumbgn wang rggt. Semoga khadiran kalian smua mbawa berkat ke dlm rmh kami.

Friday, December 4, 2009

ku nk stop bblog!!

kwn2..buat ms ni ku nk stop berblog..smpi bl??ntah la..take care..aku syg korg sumer..

p/s: pls jgn komen apa2 ye..

Monday, November 23, 2009

fmly en seman

sbnrnya mlm ni mamafaris tggl be2 je ngan faris..abahfaris gi out stn ke penang 2hr..tgh dok tgk2 pic yg ada dlm pc ni mamafaris tjumpa la 1 folder tajuk MyBdayFamily yg en seman buat tuk fmly dia..

fmly en seman ni beso gak...ada 10 bradik...mamafaris xde kakak..so bl kwen ngan en seman otomatik mamafaris dpt 5 kak ipar..klu bab msk2 no hal..hehe bes oo klu ada ank kecik dorg halau suh jg ank..luv u all..ank buah seman ramai bderet..klu 1 fmly ada ank 5 o 6 org..hah kira...tu yg seman pon nk ank rmai..meriah ktnyer...

tiap2 thn klu ry dh set..let say ry thn 2009 ni ry la kat mn2 dl tp ry ke-3 o ke-4 msti rmai2 blik phg..so xde kes xdpt jumpa la kan???ry thn 2010 ni kn ry phg dl then ry ke-3 pg la mn2 suka...aci kan??ok..layan la pic ni ek...

mak, abah, kak mah, abg ipin
kak nab, kak hawa (sm birthdy ngan faris) , kak yah, abg omar (k.yah n a. omar kmbr)
en seman (yg syomell), abg ajak, kak chom n the last one is usin















memory - langkawi oh langkawi



pic kat ats tu class trip g langkawi time study kat uitm..pic was taken at anna and tha king film set..lokasi kat mn??mamafaris dh lupa..urat dh byk putus..slh sorg x-classmate tag dlm fb..msg2 otk tgh mereng tu..dorg mmg slumber tahap cipan..yg pkai bju anna tu si ihsan (lelaki tau)..bju raja mongkut tu si fairuz then yg ala2 queen chulalongkong tu si maria..brani btl minah ni..kitorg gelak smpi rs nk putus usus perut bl dorg kluar ngan kostum tu..lecturer pon spoting abis..lantak korang laaaa..so dr kiri: mamafaris (pkai bju ada pic teddy mr bean), yati ayu, mysara (bju belang2), and aina.

smpt gak la kitorg naik cable car..time tu tgh construction for extantion bridge...pergh..tlopong jap tgk dorg construct..gayat weii...skrg dh siap kn..mesti ketaq pale lutut lalu ats bridge tu..tp syg time tu kabus tebal sgt n angin kuat..so xbrp clear nk tgk pulau2 keliling tu..isk..isk..

kitorg stay kat charlie motel..n dpn motel tu ada patai..schedule pack sgt so x puas mndi patai..pg tu sblom check out mamafaris n da gang pakat ngan bdk lelaki nk g mndi patai pg2 buta..kn slu pg2 air pasang so ombak pon ganas..itu bkn penghalang janji hati mau puas..mmg x ingat kselamatn lgsg ms tu..ombak tggi n sgt kuat..sakit oo bdn..kitorg naik bl lecturer dtg..sorry en fisol...kitorg ni student mn byk duit nk sopeng..klu ada pon rmai yg beli mangkuk cap vision yg mak dorg ode..miahaha

stelah kian lama on 10/12 - 13/12 mamafaris & the fmly akn join co trip g langkawi..langkawi here i come again....mayb ada yg pk apa la sgt trip g langkawi...hehe xpe..xmrh..mamafaris bkn heran nk sopeng tp heran nk enjoy kat sn..lg2 nk mandi manda ngan faris..main2 patai..rehat2 otak..sopeng pkai duit blanje yg bos bg je..ckup la tu...as staff kitorg xkisah mn bos nk bwk sbb smua ditanggung..bkn staff je yg gi..mak pak ank2 adik bgai pon ada yg ikut..mamafaris bwk nenek miah n maksu faris..stay kat bella vista resort tu mcm best je siap ada swimg pool n dpn patai..faris nnti kita sopeng swimg trunk ye..


bella vista resort langkawi

Saturday, November 21, 2009

ANAK ABAH

Bonding btwn father n son..i like...


pic yg mamafaris suka








Thursday, November 12, 2009

Drama Sebabak utk Anugerah Skrin


mamafaris nk buat sinopsis drama sebabak yg dilakon'n oleh pelakon tkenal kat ats tu..seman syam nor dan dzarinah che wan...jln crite dia mmg bes..lain dr yg lain..nnti ada ms mamafaris type sinopsis yer..agak2 bule btanding n mng Anugerah skrin tak??to be continue...............

UPDATED:

barisan pelakon:

seman syam nor sbgi suami mithali

dzarinah che wan sbgi isteri yang tgh pegnan

Dr. Siti Mariam sbgi doc O&G

Faris Najmi sbgi bb bru pop out

nurses (pekerja tetap hospital)

Ok..ni sinopsis tuk citer yg kompom msuk Anugerah Skrin...scene dibuat di Shah Alam Specialist Hospital pd 2 jan 2009 kul 11.30am.

klihtn spasang suami isteri sdg sbr mnuggu giliran utk bjmpa doc..si isteri sdg pegnan 1st bb n dh 39wks..tggu punya tggu kul 12.30pm bru dpt jmpa doctor..doc scan bb tuk tau pkmbgn bb n brt..doc very the shocked sbb bb dh 3.70kg..n air ketuban sgguh byk..doc bgtau kn deliver hr itu jg..psgn itu pon mlopong..???..siap request lg..sy x sakit pon..bule x deliver mggu dpn??doc geleng kapla tanda protes krn si isteri ada diabetic n dikuatiri bb akn mbsr dgn jayanya..so susah la nk teran kan?tpaksa la psgn tsebut akur dgn keputusan doc..doc kt 'naik labour room kita jumpa kat atas'..nasib baik dlm keta dh prepare bag bb..

sblom msuk labour room psgn itu diberi bilik sementara tuk si isteri tukar pkaian rasmi hospital.then sorg nurse bg ubat poo poo..si isteri gelak beso sbb ubat tu tuk elak t'poo poo time teran..dh selesai trus gi labour room dan nurse bg mkn roti n milo pns..kasi tenaga oo sbb si isteri xsmpt bekpes pg tu..smpat plak si isteri bmonolog..'oo.. td dlm bilik aku gelak2 suka sbb mcm x pcy kn paksa deliver..hah skrg rs kan..'si isteri kelu apabl melihat segala klengkapan yg ada dlm labour room itu..yg paling si isteri gerun bl tlihat 1 stick tuk pch air ketuban..miahahahah..si isteri gelak takut....

si isteri disuruh baring ats katil...si suami pndg pnuh prasaan bcmpur aduk..nurse pon buat kerja penuh dedikasi..si isteri mbiarkan nurse buat sesuka ht pd dirinya..cucuk lah tgn..psg la segala wayar.si isteri rela..dtg seorg nurse msuk kn ubat induce sebyk 0.06 dlm btl air..si isteri x rs apa pon..nurse tmbh lg jd 0.12..sama gak..then dtg sorg nurse yg agak bpengalaman tuk pchkn air ktuban..si isteri risau lalu btanya sakit ke x..nurse dgn confident kt x sakit lgsg..si isteri mminta kpastian sbb risau ttiba ms nk pch air ketuban kakinya akn ttendang nurse..nurse dgn pntas bgtau 'ksakitan yg minor je'..oo ok si isteri agreed'n aja..hah ambek ko air ketuban mmancut kluar..sakit sikit tp perut still x rasa apa.nurse msuk'n lg ubat induce jd 0.24...si isteri ttido dgn lena..

pkl 3pm si isteri tjaga sbb perut dh rs something la..oooo...alas katil jg dh lencun la..doc siti dtg check..ooooooo lg..dh bukak 4cm la..dtg sorg nurse nk kosongkn pundi kencing..lg skali si isteri btanyakn soalan sama..'sakit x'..nurse kt 'sakit so get prepare ye'..direct to da point je nurse ni..bgus!.pergh mmg sakit..dh selesai smpt plak si isteri mmotivasikn drnya sndri..jgn riso kita enjoy!!!pkl 7pm si isteri dh mula rs contraction..si suami ada disamping isteri bg semangat n sama2 b'istigfar + mbaca surah lazim.si isteri bule tahan lg..bukaan dh 6cm..

pkl 9pm..si isteri dh rs contraction yg hebat...rupanya time tu ubat induce dh 0.48 nurse tu masuk'n..bacaan monitor jd 38 bl contraction plg kuat dirasai oleh isteri.si isteri segan nk jerit2 so gigit je kain..bukaan dh 9cm..doc siti dh ready..nurse suruh si isteri sedut gas bl rs contraction..bl bukaan dh 10cm doc siti suruh push..si isteri pon push la sggh2..ntah brp kali push kapla bb asik kluar msuk je..si isteri mminta kebenaran doc tuk pelok si suami bl time push..dok bnr'n..so bl si isteri nk push je si suami kn bongkok badan sbb si isteri nk pelok..segala aksi gantung kaki, tolak kayu, tarik tali dsbnya si isteri buat..kapla bb xkluar2..si isteri dh letih n dah xrs sakit contraction wlupon bacaan monitor 38..ni msti sbb byk sgt sedut gas...

doc siti sempat buat mtg tgampar ngan midwifenya..kt putus dicapai..kita vacuum!!!..doc siti tanya pndpt suami isteri tsbt...si isteri ok aja..so bl bacaan monitor 38 si isteri push n doc vacuum.tetiba..klentung...klantang...rupanya kapla vacuum tcabut..mmercik darah ke tudung nurse.miahaha..cuak muka doc siti..xpe kita try lagi...tp kali ni sorg nurse muda pnjt katil n tolak perut si isteri pkai siku dia..alhamdulillah bjya jg kapla bb kluar..dgn sekali push body bb kluar sepenuhnya tepat pkl 11.10pm..kesian kapla bb benjol sblh..tangisan bb sggh nyaring..

setelah tembuni ditarik kluar tibalah sesi jahit mnjahit..doc siti bius dulu..so si isteri x rs sakit tp bule rs benang tu ditarik kluar masuk..si isteri yg sgt mamai akibat sedut gas blebihan btanya 'byk ke epi doc?' ..doc bls 'byk..tp i suka kerja2 m'repair ni'..si isteri trus tutp muka dgn tgn..doc siti tanya 'sakit ke??'..si isteri balas 'x..sy tgh feeling'..sah si isteri tgh stone..bb dibersihkn, dtimbang & diukur..brt bb hanya 3.29kg n pjg 49cm tp kaplanya mmg beso..syahdunya bl si mama mnyusukan bayinya di samping si abah..psgn ini sggh bahagia...

ni la pelakon bb faris najmi..tgk molot dia mmg padan la nangis nyaring

komen mamafaris:

scene ni mpunyai ending yg happy sbb lengkap suda 1 fmly kecik..ada abah..mama n bb..mamafaris igt nk buat sequel drama sebabak ni..tp pelakon sbgi bb tukar lain sbb bb lama dh beso..pelakon lain kn kekal la kn..gandingan thebat tu..hehe...

sehari lps scene ni seman syam nor ngadu kat mamafaris yg pinggang dia rs mcm nk patah je sbb pelakon dzarinah che wan pelok kuat sgt..xpe doc bule bg mc..

lakonan doc siti pon bkesan & mnigglkn kesan pd mamafaris..bgus doc nih..x tegopoh gapah nk operate org..smpt plak tu mtg ngan midwife mntk pndpt..klu jd sequel tu mamafaris nk buat scene kat tmpt yg sama n of cos doc yg sama..

apa plak ek komen para penonton??jln citer ni mantap ke x? ke sama je mcm citer devid teo..yg ala..ala..tu...xkisah la..mamafaris nk syok sndri bule??hrp2 mng beso la mlm Anugerah Skrin nnti..






























Ceramah Dato' Ismail Kamus

Kesilapan / Ketidak kesempurnaan dalam Ibadat & Amalan

info ni mama dapat dr email..penceramah yg paling diminati dan dikagumi ialah Dato' Ismail Kamus..tak pernah jemu mendengar CD ceramah beliau dlm kete..berikut adalah bahagian ke-3 himpunan kesilapan / ketidak kesempurnaan dalam ibadat yg dipetik daripada ceramah2 beliau:

1. Selalunya ketika kita sedang berpuasa sunat, apabila ada orang ajak makan kenduri, kita akan menolak..dengan alasan kita sedangberpuasa..sayang sgt nak bukak puasa kononnya nak dapat pahala puasa penuh..sebenarnya, kalau dlm keadaan macam ni, adalah lebih baik utamakan utk kita bukak puasa dan pergi kenduri tersebut..kerana memperkenankan jemputan itu lebih utama daripada kita meneruskan puasa sunat tersebut…hmmm, bukak puasa pun boleh dapat pahala lebih..takkan tak nak?

2. ramai yang menganggap Islam ini hanya pada ibadat sahaja..hukum solat, puasa, haji dijaga sepenuhnya.. tetapi hukum2 yg lain langsung tak mau ikut cara Islam contohnya bab riba, rasuah, dan sebagainya.islam itu syumul (menyeluruh) .

3. sesetengah masjid suka bertarhim (baca ayat al-Quran sebelum azan Subuh) dan dilaungkan kuat2 speaker tu sampai satu kampung dengar…kadang2 sejam atau setengah jam sebelum azan dah bunyi dah..HARAM hukumnya kerana mengganggu orang tidur. Kena ambil kira orang di sekeliling tu mungkin ada orang tua, kanak2 baru lahir, orang sakit,orang yg tidur semula selepas bangun tahajjud, dsb…buat apa nak kacau mereka tidur? Yang disyariatkan dalam agama adalah azan Subuh sahaja..kalau nak baca al-Quran pun baca sorang2 cukup..tak payah bagi sekampung dengar…rasa2 macam dapat pahala, rupa2nya dapat bala…Sebenarnya kalau kita sedang baca al-Quran sorang2, tiba2 kawan sebelah kita tertidur, kita kena berhenti membaca al-Quran sebab menghormati orang yg sedang tidur itu..inikan pulak sekampung?? Kalau nak bertarhim kuat2 pun agak2 dalam 10 minit atau 5 minit sebelum azan tu cukuplah..tak payah lama2…sempat la orang nk bangun bersiap2 utk ke masjid..Kalau ada AJK masjid yg baca ni, please advise.

4. Apabila kita hendak sembahyang, tiba2 hidangan makanan dah disediakan, makanlah dulu..ini kerana bimbang kita tak khusyuk dalam sembahyang nanti..begitu juga jika kita terlalu mengantuk, tidurlah dulu baru sembahyang.. tapi dengan syarat masih di awal waktu lah..

5. Sesetengah orang menghadapi masalah ketika hendak bertakbiratul ihram..kadang2 angkat takbir berulang-ulang kali tapi masih tak masuk niat jugak..itu cumalah gangguan syaitan sahaja..memang ada syaitan yg tugasnya khas hanya utk mengacau orang yg sedang bertakbiratul ihram sahaja.. pedulikan bisikan syaitan itu, yakin dengan diri sendiri…

Berkenaan dengan niat pula; niat itu bukannya dibaca dlm hati,tapi hanya lintasan dalam hati sahaja..jika dibaca, itu yg menyebabkan susah nak masuk sebab panjang sgt nak dibaca..Apa yg dikhuatiri adalah berikut:

Jika anda sudah bertakbiratul ihram kali pertama dan andainyaia sudah sah disisi Allah, tapi kemudian anda ragu2 lantas anda turun tgn semula dan takbir utk kali kedua..Takbir kali kedua itu akan menyebabkan solat anda menerusi takbir pertama tadi terbatal..dan jika anda meneruskan solat dengan takbir kedua itu, bermakna anda meneruskan solat dalam keadaan solat yang terbatal..Melainkan anda melakukan takbir kali ketiga.. Jadi kesimpulannya, make yourself firm & confident ketika takbir seelok-eloknya dapat pada takbir pertama & jgn peduli dengan bisikan syaitan..

6. Terdapat segelintir imam yg berdoa selepas solat akan memulakan doa dengan "Hamdan hamidin", "Hamdan zakirin", atau "Hamdan syakirin"..Bunyinya memang sedap, tapi dari segi nahu bahasa arabnya salah…ini kerana terdapatnya huruf Alif Lam pada perkataan kedua di setiap bacaan tersebut.. Jadi yg sebetulnya harus disebut begini:"Hamdal-hamidin" , "Hamdaz-zakirin" dan "Hamdasy-syakirin" . (p/s: huruf z adalah huruf zal).

7. Menurut mazhab Shafie, mesti terdapat 7 anggota yg menyentuh tanah ketika kita sedang sujud iaitu dahi, kedua2 tapak tangan, kedua2 lutut dan kedua2 PERUT ibu jari kaki (hidung sunat sahaja)..yang nak ditekankan di sini adalah berkenaan perut ibu jari kaki, bermakna ibu jari kaki mestilah dilentikkan ketika sujud barulah perutnya boleh mencecah tanah..terdapat ramai orang yg kakinya menegak sahaja tanpa dilentikkan.Ketika sujud..tak sah solat kalau macam tu..lagi satu yg selalu mesti diperhatikan ialah ketika sujud sebelum tahiyat akhir, ada yg dah standby siap2 dah kakinya disilangkan seperti tak sabar2 hendak duduk tahiyat akhir..itu pun tak sah juga solatnya.. berjaga2. .jangan disebabkan hal yg kita anggap remeh camni menyebabkan solat kita takditerima oleh Allah..

8. Di bulan puasa, orang kita rajin menghantar kuih2 atau juadah2 ke rumah jiran..memang bagus sekali..tapi silapnya di mana? Orang kita selalu mengharapkan dibalas juadah tadi..itulah silapnya..niat dah lari..Kalau menghantar kuih-muih ke rumah sebelah, niatlah keranaAllah..jangan mengharapkan dibalas..kalau dibalas itu rezeki lah..

9. Apabila kita bersolat di tempat yg limited space tapi ramai orang, contohnya di surau R&R, dalam kapal terbang, dan sebagainya, sesudah kita solat, terus aje bangun utk bagi ruang kpd orang lain utksolat..tak payah nak berwirid la, doa panjang2 la, sembahyang sunatba'diah la, ape la..sebab lebih utama utk kita bagi orang lain peluang utk solat, menunaikan perkara wajib berbanding kita nak buat perkara2 sunat..lebih2 lagi kalau waktu maghrib sebab waktunya pendek..kat R&Rramai orang camni..

10. Menunaikan haji sememangnya adalah rukun bagi kita..tetapi kita kena pandai menyusun keutamaan..contohny a jika kita dah cukup duit nak pergi haji tahun ni, tiba2 ada saudara kita yg jatuh sakit memerlukan kos perubatan yg tinggi, kita kena tangguhkan dulu pergi haji tu..guna duit tu utk membantu saudara kita..itu yg dituntut dalamIslam..

11. Jika kita hendak sembahyang sunat, tiba2 ada tetamu datang rumah,kita kena tangguhkan sembahyang itu dan pergi layan tetamu dulu..itu yg lebih utama..contohnya apabila selesai solat zohor, kita hendak solat ba'diah, tiba2 ada tetamu datang.. tangguhkan solat ba'diah tu dan pergi layan tetamu dulu..selepas dah selesai baru buat solat ba'diah.. dan jika dah tak sempat, solat ba'diah zohor boleh diqada selepas solat asar.. walaupun selepas asar dah tak boleh solat sunat lagi, tetapi jika utk qada solat ba'diah zohor boleh..kerana ini pernah dibuat sendiri oleh nabi..tapi itu pun jika ada hal yg tak dapat dielakkan..kalau saja2 nak qada tak boleh..

Sebagai kesimpulan kepada point2 di atas, kita hendaklah pandai menyusun keutamaan dalam beribadat..utamakan yg lebih utama..jika kita gagal mengutamakan yg lebih utama boleh menyebabkan ibadat kita sia2 sahaja, malah sesetengahnya boleh mengakibatkan dosa pula..Manusia selalu heboh mencari sesuatu yg bakal ditinggalkan, tak dihebohkan utk menyiapkan sesuatu yg bakal dibawa…..Renung-renungkanlah ...

Wednesday, November 11, 2009

my small family

mama syg abah yg baik hati n faris yg comel

Saturday, October 31, 2009

yg ada dlm gambar

bl dh kwen n ada ank ni..fmly jd no 1..klu xde salah sorg dr yg bdua ni hdup xde makna..mamafaris sgt2 cinta n syg kat abahfaris n faris..


ni pic kat tg karang..titi ni la yg lina gayat nk lalu sbb bgoyang2..titi ni dh bpuloh thn tau


wajah faris yg xpnh jemu mama pndg..penyejuk ht nih..betapa mama bsyukur ada abahfaris n faris..




wajah2 kesygn mamafaris




































Friday, October 30, 2009

My dear warehse sale!!!!

kawan2..my dear tgh buat warehse sale 2009
Date: 30/10 - 8/11
Vanue: MY DEAR
34 Jalan Meranti Jaya 10,
Meranti Jaya Industrial Park,
Puchong, Selangor.
Klu nk g tp xtau jln ce tgk2 google map o gps.
Ada mcm2 brg yg sesuai utk ank2 kita..harga pon ok..sila2 la sopeng..

Sunday, October 25, 2009

tabiat ku tabiat faris jua...

pnh x stakat ni ank2 kamu smua mewarisi tabiat kamu???

mamafaris ada 1 tabiat dr kecik smpi skrg n mayb smpi tua..mamafaris suka mncubit..stgh2 org pggl 'menggentel'..tp mamafaris x suka ayat tu..mcm x senonoh je bunyi..hehe..klu mamafaris nk tdo mula tgn ni mrayap cari lengan org nk mcubit..part yg plg best is lengan area siku tu..slu sapa yg tdo sblh la jd mangsa..ampoonnn..

ada gak yg dgn rela ht serah lengan..kira give n take la..sama2 lyn blues smpi ttido..tp klu xde yg sudi o bg warning xleh cubit sbb geli...akhirnya mamafaris cubit je lengan sndri o plg2 x pon mamafaris pgg lengan org tu smpi mamafaris tido..skrg ada abahfaris..hohohoho..no prob dh..lg rakus mamafaris mencubit...

mamafaris x pnh tpikir 1 hr nanti ada yg mewarisi tabiat ni..so skrg trun ke faris..faris mncubit bkn dilengan..tp di B mamafaris..tgh dia lyn blues isap tgn dia akn mncubit..sakit oo..cubit dh la kecik2 kuat plak tu..mula2 mamafaris bule lg tahan..lm2 mamafaris main2 dgn tgn faris..tektik xnk kasi cubit..hehe..baru tau knp org xkasi cubit..

tabiat faris ni dh lm gak..1 day tu mamafaris mrungut2 dpn abahfaris..knp faris suka cubit B mamafaris..so abahfaris sound..'mn lg dtg tabiat tu klu bkn dr ina'...adoi...bdesing tinger mamafaris..hambek kooo..watever la faris..mama enjoy...

Wednesday, October 21, 2009

kaedah mengesan gangguan pd kanak2

Kaedah ni mama dpt dr email..mayb bguna utk mama o sapa2 saja..harus ikhtiar + tawakal..just want to share..

Kanak2 kecil agak sukar untur dibacakan rukyah, berikut adalah panduan bagi mengesan samada anak anda yang berusia di bawah umur 7 tahun mengalami gangguan atau tidak.

1. Ambil wudhuk

2. Letakan tangan anda di bahagian kepala anak berkenaan

3. Baca : Al-fatihah (1x), Ayat kursi (7x), Al-ikhlas, Al-Falaq, An-Nas (3x)

4. Perhatikan tangan & kaki anak anda, adakah bergerak2 semasa bacaan di lakukan.

5. Jika ada.... berkemungkinan ada gangguan.

Rawatan:

1. Azankan 7x di telinga anak berkenaan atau

2. Mandikan dengan air yang dibacakan Al-Fatihah, Ayat Qursi, 4Qul

Bila telah di rawat, scan semula... dan ulangi rawatan jika masih ada gangguan.... jika dilakukan berulangkali tetapi masih berlaku... jumpalah dengan mu'allij yang anda yakini.

Monday, October 19, 2009

maafkan mama..faris..


tgk gmbr faris tgh hepy ni buat air mata mama gugur smpi x tertahankan. 2 3 hr ni faris x hepy2 mcm dlm gmbr tu. faris slu nangis. mmg 2 3 hr ni mama & faris slu travel ulak alik kl-klang then g amek abah kat klia..faris dh xnk duduk lm2 dlm car seat tu..sblom ni faris xde la buat hal bl mama anta o amek faris dr bb sitter. kdg2 tu ntah brp kali mama brenti tepi jln pujuk faris o bf..(klu darurat camni fm mmg xlaku)..mama x kisah..

tp kali ni faris nangis bria2 sgt..faris sakit perut ke..lapar ke..takut ker..mama btl2 xpaham..mama pujuk2, bg fm pon faris xnk..nk breti kat faderal tgh jam la plak..mama tpaksa duduk'n faris kat riba mama..dlm ht ni cuak sgt..klu kn saman mama x kisah..mama bdoa spnjg jln smoga selamat smpi rmh nenekmiah. smpi jln tun razak faris nangis lg..kali ni mama tpaksa bf faris smbil drive..mama drive pon slow je..sib baik mlm org xnmpak..

yg plg mama xtahan bl abah mntk mama amek kat klia..mama dh serik buat aksi 'terlampau'. tp lg skali mama + faris kn travel jauh..faris start nangis lps tol bt 3..mama stop kat hentian usj sbb tgh azan maghrib..faris ok..tp bl nk continue drive faris nangis...ntah brp kali mama brenti tepi jln pujuk2 faris..mama takut nk brenti tepi jln sbb kiri kanan jln tu mcm hutan..mama dh x tahan smpi rs nk call abah. mntk abah balik tumpang kwn o taxi..tp hp mama rosak sbb faris slu gigit..arrrghh..dugaan apakah ini???

1st time mama tggi suara kat faris..bl mama tggi suara...faris nangis lg nyaring..sayu mama tgk faris..dgn ht yg brt..skali lg mama tpaksa buat aksi terlampau.spnjg jln tu faris mmg xbrenti nangis. mama stop kat petronas beli roti kot2 faris lapar sbb ptg tu faris mkn sikit je bubur..faris nk mkn sikit je..bl mama letak je faris dlm car seat faris nangis..smpi la klia..btl2 lps mama parking keta faris muntah..air mata mama dah bjurai2..mcm2 rs...bsalah..sedey..xbesnyer feeling ms tu..smentara tggu abah, mama bg faris main stereng..main la puas2 sbb time tu faris stop nangis..

otw blk dr klia ke klang faris tetido ats dada mama..faris kn selsema..bnafas pon ikut molot..agaknya tu yg buat faris xselesa..letih agknya nangis, mlm tu faris tdo nyenyak lps mkn ubat..mama xkn lupa suara tangisan faris..tengiang2 kat telinga mama..walaupon faris lasak tahap gaban mama bule sbr n enjoy..tp klu nangis xrenti2 mama jd stress..jgn la nangis mcmtu lg..mama janji akn slu peka keadaan+perangai faris..pg td ms anta ke bb sitter faris diam je pndg tgkap..xpndg muka mama pon..mrajuk kot.mama xsbr nk amek faris ptg ni..rndu tgk faris senyum tunjuk gg arnab..mama bg upah yee!!

kejam ke mama???maafkan mama ye manje.mama btl2 serik buat aksi terlampau tu..natijahnya mmg buruk...mama rs kn bwk bb carrier klu dh darurat..perlu ker..ooo cara yg plg selamat benti tepi jln je..biar la lmbt asal selamat??








Thursday, October 8, 2009

sayang lina....

hehe..b'syg2 plak ngan lina mummy fia nih..amek ati besan. makasih ye renovate rmh faris..klu nk hrp mamafaris..klu mcm tu..mcm tu la smpi bl2..btl2 buta IT..

bru ada smangat nk b'story morry..byk bnda lg yg mamafaris kn blaja..so klu apa saja yg xmnarik appear dlm blog ni buat donno je ek..yg pntg mamafaris nk kongsi story...

12/10 - 18/10 en seman ke jepun ngan opismate dia..cam cuti sambil blaja la..yg pasti mamafaris n faris akn merindui abahfaris sgt2..mamafaris mntk abahfaris belikn yukata tuk faris..for mamafaris apa2 aja..nilai Yen lg tggi dr RM...abahfaris nk bwk maggi.(btl ke aku eja).miahahaha..mknan ni mmg diLARANG keras dlm rmh..tp tkut lapar lg pon xkn mkn sekut je ktnya...

disepanjang ketiadaan abahfaris..mamafaris tggl be2 je ngan faris..smoga xblaku pekara yg xbes..susah la nk tmpang rmh org dgn ank kecik nih...mamafaris nk setelkn aktiviti mnjht..nk buat table cloth tuk furniture yg bru smpi mlm td.(nk dkt sbln ode bru smpi.tensi). n ode brg2 nk buat decoupage..hah yg ni bkl jd hobby baru mamafaris..agk2 bseni ke tgn mamafaris ni ek???

kbykn furniture kat rmh kaler gelap..tp mamafaris nk selitkn sikit english style..nk beli kat ssf bule tebeliak bijik mata tgk rega..decoupage nih mamafaris kn pelan2 blaja..kn blaja dr wani nih..erm..byk bnda lg yg di plan blom tlaksana dlm hal2 nk make over rmh ni..pelan2 la..

tu je story tuk hr nih..syg u all juga..muah..hug..hug..

Monday, October 5, 2009

terima kasih daun kladi, ada rezeki kami buat lg

kwn2 yg ku kasihi..TERIMA KASIH sgt2 sbb sudi dtg opn hse faris..MINTAK MAAF klu ada yg tkurang layanan ker..menu kurang sedap ker..sampul duit ry kosong ker (hrp2 xde kes)..lps nih ku plak terjah opn hse rmh org..ada yg nk mjmput???

Monday, September 28, 2009

open house faris

kwn2 ku yg disayangi sudi2kn la dtg open house kami ye..

date : Sunday 4/10
time : 12.30pm
address : no 31 lorong kerongsang 10A, bndr puteri, klang.
direction : klu dr kl or shah alam ikut KESAS. lps tol kota kemuning dlm 6-8km exit bndr puteri. tp klu dr klang 2km slps jasco bkt tggi.
contact no : 012-335 0403

nawaitu kami just nk merapatkn silaturrahim. bkongsi cerita n besua muka dgn kwn2 alam maya nih. nk call xtau no tepon so sudi2 ye dtg ke rmh..peace no war..

Friday, August 21, 2009

mana tumpahnya kuah klu x ke nasi

mak mamafaris a.k.a nenekmiah faris ni tukang jahit.ms zaman nenekmiah ank darez dl pnh g klas mjhit..tp xblaja abis sbb time tu susah ooo..tp nenekmiah smbg blaja sndr..skrg umur nenekmiah dh 56 still gak mnjhit..byk dugaan yg nenekmiah hadapi..klu kn tpu tu byk kali dh..ada customer anta bju bhelai2 tp byr selai je..tu pon dia sruh ank dia g amek..pnh tau mamafaris ikut nenekmiah g kutip hutang kat org yg tau nk mlawa tp xreti byr.. dgn hasil duit jhit tu la nenekmiah bg sek mkn pkai ank2nya yg 5 org nih..terima kasih mak

tempahan bju raya thn ni byk..nenekmiah dh tutup xamek tempahan dh..tkut xsmpt siap plak..tringat zaman kecik2 dl bju kitorg la yg last skali siap..pg raya tu nenekmiah still tgh sembat bju..pnh gak bju kitorg xsiap lgsg..mulut kitorg dah muncung sejengkal..tp ye la bdk kecik tau apa..air mata bgenang2 je..majuk ngan mak...tp bl kitorg dh bsr nenekmiah bg nasihat kat ank darez yg 3 org ni..blaja jahit bju..tau jhit bju kurung pon jd lah

so bmula la klas mjhit nenekmiah.mentor dh ready tp protegenyer mamafaris sorg je..yg lg 2 ank darez tu xmnt.. (ke tgn keras kmatu??)..nenekmiah beli'n gunting beso tuk gunting kain.. pmbkr smangat tuh

1st lesson..cara2 nk potong kain..ha..ni memori yg mamafaris xkn lupa smpi bl2..nenekmiah pgg gunting tgn kiri (tp mnulis tgn knn tau)..mamafaris of coz tgn kanan..ms tgh kusyuk potong kain tu tetiba tgn mamafaris kn ketuk ngan ruler pnjg..sakit weii..nenekmiah kt bc bismillah n potong dari ats bhu dl..mamafaris xreti nk potong dr ats except mamafaris kn tkar tmpt..hehehe...MALAS

2nd lesson..cara2 nk gna msin jhit..dl msin jht nenekmiah yg bunyi gedek..gedek..kayuh ngan kaki..then upgrade pkai motor kecik..tp motor slu tbkr..upgrade lg pkai msin yg gedabak beso tu..skrg ni nenekmiah ada 2 bjik msin beso (incl jhit tepi) n 2 mesin yg comel (brg antik ktnya).. 1st time mamafaris pgg msin jhit excited gila babas..sronok ooo..lg2 pkai msin beso tu..bedesup je..bdbar2 jntgku..

3rd lesson..cara2 nk cntum kain jd bju..ni yg mnuntut 100% ksbrn mamafaris..ntah brp kali jahit..tetas..jhit..tetas..huh!!busan.well..akhirnya siap gak bju kurung mamafaris.. pergh..mlompat2 xhingat mamafaris time tuh..bangga bangat..lmbut gak ek tgn mamafaris..hohohho..

skrg mamafaris dh bule jahit bju kurung sndri tuk raya o kije..dh xde kes bju raya xsiap dh..kebaya??i don like kebaya..skrg mamafaris lg excited sbb 1st time nk jhit bju raya tuk abahfaris n faris..rasa bangga dpt buat sesuatu yg bmakna tuk fmly sndri slain mmasak..pnh tdetik mamafaris xkn slamanya jd QS..so time tu mamafaris nk mcebur'n diri dlm bdg jhtn ni..smntara mentor masih ada mamafaris kn g mnuntut smpi bjaya..

mamafaris byk projek bkaitn jhtn skrg..ada ms lapang mamafaris buat la..yg tgh on going cross stich..ni ntah bl la nk siap..xpe lm2 siap la kn??ada amek tmphn bju raya (fr 1 customer only)..bju raya fmly mamafaris..langsir..sarung sofa..etc..huh bjela2..xpe mamafaris kayuh pelan2..mjhit ni mcm terapi tuk mamafaris..terapi sopeng??allowance sopeng mamafaris xckup budget..

sempena bln ramadhan yg akn bmula esok..mamafaris nk mmohon maaf pd smua yg mbaca blog nih..smoga kita sama2 mlipat gnda'n pahala di bln mulia ni..mamafaris kn rjin bgun sahur mkn nasi spy bekalan susu xputus..ngeh..ngeh..wasalam..

this n3 also dedicate to nenekmiah (mastaniah bt burhan) kasih syg mak adalah yg TERHEBAT

Thursday, August 20, 2009

Tanda Anak Bijak

Sapelah yang tanak anak bijak ek? Tapi anak bijak ini dia tidak bijak sendiri. Mereka memerlukan tumpuan khusus daripada ibubapa untuk mengembangkan bakat mereka. Oleh itu, perlulah kita ketahui bahawa kita perlu menjadi ibubapa yang penyabar dan penuh kasih sayang untuk membesarkan mereka . Kalau kita tidak mahu bersabar, ini akan menyebabkan kebijakkan mereka itu akan merudum begitu sahaja. Kadang tu, kecerdikan diorang ni terselindung sbb ibubapa anggap mereka ini sebagai anak yang pelik. Ingat, anggapan kita mungkin akan menjadi doa.

So, kat sini mari kita sama2 share mcm mana tandanya anak bijak itu :

Dari bayi - selepas bbrp hari dilahirkan, dia dah menunjukkan sifat ingin berbual dan bila kita tinggalkan dia, dia akan menangis sebab bosan. Ha ha...ini tanda budak bijak okeh, jangan kata anak kecil ini mengada2 takleh nak tinggalkan. But still dia punya masa tidur lebih banyak (walaupun kurang berbanding bayi lain) dari berjaga jadi bersabarlah sementara dia tengah berjaga tu. Ini selalunya berlanjutan sehingga usia dua tahun.

Perkembangan diri yang cepat seperti merangkak, berjalan, berlari, bercakap - apabila dia pandai bergerak sendiri semua benda akan dicapai dan disentuh. Malah mereka akan jadi mcm James Bond untuk menyiasat apakah benda yang dipegang itu.

Kreatif - perhatikan cara mereka bermain, adakah mereka akan buat apa yang tidak kita ajarkan?

Menonjolkan bakat kepimpinan - mereka selalu menjadi ketua dalam apa yang mereka main bersama rakan2 lain

Cepat memahami - bila kita cakap dia mudah faham, malah bila diminta kita bacakan buku cerita, walaupun tanpa penerangan yang lebih lengkap mereka akan kata "Oooo...."

Ingatan tajam - bila diajarkan doa, zikir mereka akan menghafalnya dengan cepat.

Sikap buruk - nobody is perfect. Kadangkala dia cepat membaca tapi bab menulis lambat pula. Jadi mungkin dia akan keliru dengan keadaan ini.

Peranan ibubapa

Memberi sokongan - selalulah sokong anak anda dalam apa yang dia ingin pelajari setiap hari

Sabar - owh, memang kena sabar sebab ada-aja-yang- nak-dibuat- main. Jangan jadi Tarzan macam saya

Beri lain jenis permainan setiap hari - permainan itu barangkali kotak kosong, kertas kosong, kertas surat khabar dan lain-lain, kita mesti lebih kreatif berbanding mereka.

note: just want to share some info from my email

Wednesday, August 19, 2009

Home Makeover I

dh lm btl xde n3 baru..byk bnda nk citer tp time tu bz sgt..dh basi..

4 dis n3 nk story psl home makeover yg abahfaris n mamafaris dh lm plan..kitorg beli brg sikit2..2bln lps g ikea beli rail n hook n para2 sakura. rail n hook tu abahfaris dh pasang kat cabinet bwh.sng mamafaris nk gantung periuk n kuali..rail utk dinding bwh hood pon dh pasang sng nk lth bks garam, serbuk kunyit bagai..kitchen tu mamafaris nk kms semula..xsuka bsepah..erm..kn take time kms nih..lg2 ada faris yg sm2 nk trun dapur..

abahfaris cabar mamafaris buat langsir..ala yg simple2 je janji langsir baru..oo ok akn mamafaris buktikan kemahiran yg ada..mamafaris dh ukur brp meter kain langsir nk beli...kain langsir ni ada yg murah ada yg mahal ikut kualiti n tebal kain..mamafaris dah aim 1 kain yg look very sweet pd mata mamafaris nk buat langsir..ckup bln ni ku terjah kdai kain tu..tp utk test power jahit langsir ni mamafaris just buat utk door n wdw tgkt bwh dl..yg ats kndian la..

mlm td abahfaris n mamafaris dh start kms brg n angkat cabinet kat hall..faris plak dok ronda2 dlm walker buat spot check.abahfaris off 2 hr semata2 nk cat rmh..mamafaris xleh cuti sbb cuti dh mkin susut..ngeh..ngeh..xpe mlm ni lps maghrib mamafaris join ngecat rmh..ada 6 tin cat 5litre yg kitorg beli ms warehse sale kansai paint hr tu..total beli cat xsmpi 300 pon.slu harga 1 tin cat dh 1++..ok la tu..

abahfaris yg pilih kaler cat ..hall kaler softpurple + redpurple..kitchen greenapple..master bedroom blue..blik lain nnti dl ek..honestly kitorg xsbr nk tgk hasil ngecat rmh nih..hrp2 nmpk luas n tng.bl dh abis keje2 ngecat ni bru bes mamafaris nk susun atur furniture yg sedia ada tu..para2 sakura nk fix ke dinding.tu tmpt ltk brg ksygn mamafaris..tgn faris skrg cpt je capai..klu syg'n ank baik btindak cpt..motto baru mamafaris sjk ada faris nih.

semoga impian mamafaris nk beli 2 lg furnitures tcapai lps keje ngecat ni siap..lm dh mamafaris tggu..prinsip baru mamafaris org lain ada mamafaris pon ada..beza mahal o murah.of coz mamafaris mampu beli yg murah2 je..ahaks..janji ada.dining wall tu mamafaris plan ltk big framed mirror..

erm..lighting plak..mamafaris suka hall yg terang benderang..klu master bedroom warm jer..ihiks..kasi romantik..lampu yg ada tu mamafaris kn bersih'n n just change da mentols..sumer nk daylight!! skrg tgh dok bkira2 nk tukar ke x lampu kat dining tu..tgk la nnti...

perlu byk keje n ongkos nih..xpe slowly but surely..sronok plak buat home makeover nih..bl dh kwen byk bnda yg mamafaris blja..dl zero..skrg kn rjin gain knowledge yg sejemput nih..ok la.nnti mamafaris updete w photos..ckp je xbes kn..let photos story everything..ahaks..muah..pd sapa2 yg bc n3 nih..

Monday, July 6, 2009

the unique wedding photo contest

1. Terbuka kepada semua blogger tegar
-bru thegeh2 blaja..sib baik ada kwn kategori blogger tegar


2. Uolls diwajibkan menjadi Follower blog e-caR NazRin aka ibuEiymann serta add link blog ini dalam blog list uolls

-done


3. Sila tempek gambar di atas sebagai banner di sidebar blog masing2..banner tersebut mestilah di link kepada entry contest ini gune link ni: http://ecarnazrin.blogspot.com/2009/07/unique-wedding-photo-contest-sticky.html

-done


4. Sila buat special entry contest ini dan upload 1 keping gambar perkahwinan anda yang ter UNIK / UNIC / UNIQUE.. pada gambar tersebut sila nyatakan:- Nama uolls & suami/isteri: (full/nick name)- Tarikh Tunang, Nikah, Bersanding, Resepsi, Bertandang etc:

Nama suami : Othman Bin Miskam

Nama isteri : Daisyzarinah Bt Mohd Yusof

Tarikh Tunang : 30 March 2007

Tarikh Nikah : 8 March 2008

Tarikh Bersanding : 9 March 2008

Tarikh Bertandang: 15 March 2008

5. Sila jawab 2 soalan wajib:

i) kenapa uolls rasa gambar yang dipilih itu UNIK/UNIC/UNIQUE..??

- dlm kepala dh ada 1 pic yg sy pilih utk msuk contest ni..tp sj tanya husb kot2 ada pic yg lg ok..x sangka plak bl hulur smua album kawen..husb pilih pic yg sama sy pilih..agaknya bl dh kawen ni 'instinct' kita suami isteri seolah2 jd 1..hebatkan anugerah Allah pd kita n pasangan??ats dasar 'instinct' tulah pic ni UNIK pd mata hati kami..hrp pd mata pn penganjur gak..so kami spakat pilih pic di ats..sila la tgk byk kali ye..

- kami suka pic ni sbb aksi spontan..x skema la..time tu just pk nk happy tahap gaban on our BIG day..full stop

ii) kenapa uolls suka membaca blog e-caR NazRin aka ibuEiymann??

- honestly sy xbrp knl dgn k. e-car in person..tp ada ms lg kn nk knl??slu gak singgah blog k.e-car ni..jd silent reader..mayb sy bole kt blog k.ecar adalah diri k.ecar..bl baca 1 new post msti nk baca previous post jgk...ulang2..hehe..

- post bf tu wajib baca (congrats dh grad)..psl activity cupcakes tu salute la (dr blaja dh jd tng pengajar)..HPA di hati mu (xlm lg lebat la dpt banus)..da latest bags (what u want..u try very hard to get-jiwa lara dh trubat pon)

- happy 4th anniversary..

6. Pastikan di dalam entry uolls ada dinyatakan link2 tersebut (no link back will be disqualified):link blog ini: http://ecaRNazRin.blogspot.com/link contest ini: http://ecaRNazRin.blogspot.com/2009/07/unique-wedding-photo-contest-sticky.html
- done

7. Setelah siap entry tersebut, sila tinggalkan URL-link-contest-uolls di ruangan comment pada entry ini sebagai tanda uolls SAH menyertai contest ini..ini juga memudahkan para juri membuat edisi terjah ke blog uolls
- done

Wednesday, July 1, 2009

apa kes nih

27-28/6 lps ada fmly reunion kat ilham resort, tnjg tuan. tp yg mamafaris nk mraban dlm blog psl activity swimg si faris ni. nk mndi patai abahfaris xkasi. air kotor kt nyer. dtg patai tp x mndi patai..bole cenggitu??huh..menci tp syg kat abahfaris..(laki aku tuh)

ms lalu tepi telok kemang tu huih..byk nyer float tgntung2..mata mamafaris dh juling2 air tgk float. bes ni klu faris pkai..lg b'+' macho time swimg nnti. lps check in patah blik telok kemang n dgn rakus grab 1 float tuk faris..abahfaris pilih float ben 10..abahfaris siap request kaler biru..ermm...ben 10 kaler hijo je kn??ngeh..ngeh..abahfaris dh malu tahap dinasor.

sib baik rega float tu 10hgt je..faris xhengen dok dlm float tu pon..ooo rupanya faris nk tnjuk skill swimg kat smua org..pndi eksyen gak ek ank truna aku nih
(fia beri perhatian!!). klu float tu 50 o 60hgt tepi kolam tu gak mamafaris robek2 jd roti kirai..tgk le muka faris xpueh ht dok dlm float..

tensen je muka faris

kitorg 3 branak xtggu lm..blik je resort trus trjun tiruk..time tu rmai ya amat makhluk dlm kolam..kitorg mndi sipi2 jer..tp tu sumer x m'effect'n ke'hapy'an kitorg swimg..xmain le kolam bdk2..apa kes???..faris swimg kolam org beso tau...

mcm2 aksi n gaya mcm kolam yg kecik tu beso je rs nyer..honestly kitorg hapy bl tgk faris hapy..2hr kat situ kije nyer mndi kolam aje..saksikn lah oleh kamu smua khbtn faris brenang pnuh aksyen n kgirangn..sore yg mmekak kat blkg tu sila abaikn..

video

Tuesday, June 30, 2009

kelas potong kain

smlm dok kepoh2 anum n aizan nk blaja potong kain..so mamafaris yg ilmu seciput ni offer nk ajar le. mamafaris sruh dorg ni g cari kain cotton, kapur, L shape ruler, tali tape n apa2 yg bkaitn. mamafaris pon bwk gak sndri punya..alang2 bule potong kain sndri trus.lunch hour kang nk start KELAS kat mtg room coz kat stu je ada meja yg besau. nnti mamafaris insert pic bdk 2 org tu blaja potong kain ek..

Monday, June 29, 2009

mamafaris telah dibakar smpi rentung

kwn2 fs bkr ajk ber'blog'. akhirnya mamafaris tlh tbkr smpi rentung..ni la rupa blog org bru blaja..main tgkp muat je. lm2 improve la kn..tp bes gak ek ada blog ni. bule melalut pnjg2, bule eksyen bbakul2, bule tempek piccas bkeping2..bule ngadap pc bjam2 (xbuat kije opis)..pndk kt bule sgala la..

tp dlm blog ni mamafaris just nk story morry da morning glory apa sj yg relate ngan my husb (en seman), my son (faris najmi) n of course myself - tukang crite pon nk interprem oo (n nxt person coming soon)..yg hapy2 je..u're hapy, i'm hapy, we're hapy, hapy-hapy..(lgu ni mamafaris dgr dlm sinar fm..lgu asal dj dave tp mat saleh nyanyi versi BI) ..ihiks

pd yg sudi bc blog ni TERIMA KASIH ye..ada gak yg sudi..ahaks..klu ada ayat2 yg xbes sory ek..nawaitu mamafaris just nk hapy-hapy je..











ni ler pic hapy-hapy fmly