Wednesday, August 19, 2009

Home Makeover I

dh lm btl xde n3 baru..byk bnda nk citer tp time tu bz sgt..dh basi..

4 dis n3 nk story psl home makeover yg abahfaris n mamafaris dh lm plan..kitorg beli brg sikit2..2bln lps g ikea beli rail n hook n para2 sakura. rail n hook tu abahfaris dh pasang kat cabinet bwh.sng mamafaris nk gantung periuk n kuali..rail utk dinding bwh hood pon dh pasang sng nk lth bks garam, serbuk kunyit bagai..kitchen tu mamafaris nk kms semula..xsuka bsepah..erm..kn take time kms nih..lg2 ada faris yg sm2 nk trun dapur..

abahfaris cabar mamafaris buat langsir..ala yg simple2 je janji langsir baru..oo ok akn mamafaris buktikan kemahiran yg ada..mamafaris dh ukur brp meter kain langsir nk beli...kain langsir ni ada yg murah ada yg mahal ikut kualiti n tebal kain..mamafaris dah aim 1 kain yg look very sweet pd mata mamafaris nk buat langsir..ckup bln ni ku terjah kdai kain tu..tp utk test power jahit langsir ni mamafaris just buat utk door n wdw tgkt bwh dl..yg ats kndian la..

mlm td abahfaris n mamafaris dh start kms brg n angkat cabinet kat hall..faris plak dok ronda2 dlm walker buat spot check.abahfaris off 2 hr semata2 nk cat rmh..mamafaris xleh cuti sbb cuti dh mkin susut..ngeh..ngeh..xpe mlm ni lps maghrib mamafaris join ngecat rmh..ada 6 tin cat 5litre yg kitorg beli ms warehse sale kansai paint hr tu..total beli cat xsmpi 300 pon.slu harga 1 tin cat dh 1++..ok la tu..

abahfaris yg pilih kaler cat ..hall kaler softpurple + redpurple..kitchen greenapple..master bedroom blue..blik lain nnti dl ek..honestly kitorg xsbr nk tgk hasil ngecat rmh nih..hrp2 nmpk luas n tng.bl dh abis keje2 ngecat ni bru bes mamafaris nk susun atur furniture yg sedia ada tu..para2 sakura nk fix ke dinding.tu tmpt ltk brg ksygn mamafaris..tgn faris skrg cpt je capai..klu syg'n ank baik btindak cpt..motto baru mamafaris sjk ada faris nih.

semoga impian mamafaris nk beli 2 lg furnitures tcapai lps keje ngecat ni siap..lm dh mamafaris tggu..prinsip baru mamafaris org lain ada mamafaris pon ada..beza mahal o murah.of coz mamafaris mampu beli yg murah2 je..ahaks..janji ada.dining wall tu mamafaris plan ltk big framed mirror..

erm..lighting plak..mamafaris suka hall yg terang benderang..klu master bedroom warm jer..ihiks..kasi romantik..lampu yg ada tu mamafaris kn bersih'n n just change da mentols..sumer nk daylight!! skrg tgh dok bkira2 nk tukar ke x lampu kat dining tu..tgk la nnti...

perlu byk keje n ongkos nih..xpe slowly but surely..sronok plak buat home makeover nih..bl dh kwen byk bnda yg mamafaris blja..dl zero..skrg kn rjin gain knowledge yg sejemput nih..ok la.nnti mamafaris updete w photos..ckp je xbes kn..let photos story everything..ahaks..muah..pd sapa2 yg bc n3 nih..

3 comments:

mummy Aqil said...

cepatla hapdate gambor...daku nak curi idea nih. xlm lgk raya. heheh.. adeh.. leh jahitkan langsir utk ku.. heheh... ku xreti jahit2 nih.. tgn keras..hahaha...

mamafaris said...

design langsir ku itu standard je ila ooi..ku ikut mcm yg ada..ni pestime ku x brani nk buat org punya..takut jd kain buruk jer..

Hazlina Shahrel Mummy Fia said...

alahai jelesnya .. plan bli langsir.....